Stare aktualnosti

NOVO PREDAVANJE ANE KATARINE SANSEVIĆ u subotu 18.4.2015.u 11 h, Ribnjak 36 pod nazivom "Samokritičnost":  Glupa sam. Debela sam.   Jučer sam se stvarno osramotila pred kolegama. Da bar ono nisam rekla. Da sam bar bila pametnija...   Ova haljina mi je prekratka. I nisam se dobro našminkala danas... Vide mi se podočnjaci.    Loša sam mama, žena, kćer, partnerica... Nikad ništa ne napravim kako treba...   Preosjetljiva sam. Prezahtjevna. Imam prevelika očekivanja.     Preslaba sam. Jadna. Neodlučna i nesposobna.     Drugi su uvijek bolji od mene...                       Poznato?

Glasovi samokritičnosti ponekad su tako jaki da nam ne daju disati. Teško ih je otpustiti, promijeniti ili utišati. A onda kada i (po)mislimo da smo to uspjeli, opet se nađemo u nekoj situaciji u kojoj se aktiviraju, a mi se opet osjećamo poraženi i nedovoljno dobri. Opet nismo uspjeli. Nismo zadovoljili. Osuđeni od svijeta oko sebe. I osuđeni od svijeta u sebi. Ne ostaje nam prostor u kojem se možemo opustiti, biti zadovoljni upravo ovakvi kakvi jesmo. I to pomanjkanje stvara napetost , nemir i anksioznost koju popravljamo samo još većom težnjom ka savršenstvu. Koja vodi većoj samokritičnosti. I još većem osjećaju nezadovoljstva. Od kuda nam ti unutrašnji glasovi koji nas proganjaju i otežavaju, ponekad i najbezazlenije životne situacije? Koga to pokušavamo zadovoljiti? Zbog čega smo često okrutni i strogi prema sebi? A što nam je u tom trenutku istinski potrebno?   Savršenstvo, već znamo, ne postoji.    Ali postoji jedan blagi, nježni, mekani i suosjećajni dio nas kojem ne dajemo pažnju, na kojeg ne obraćamo pozornost. Kako otkriti taj dio sebe koji će nam pomoći da si damo ono za čime čeznemo, prijateljstvo i mir sa samima sobom.

Kako samima sebi postati najbolji prijatelji? Zakopati ratnu sjekiru i konačno si dati ruku pomirenja? I samokritičnost pretvoriti u prihvaćanje i ljubav?

Dođite da to pokušamo zajedno otkriti!    Prijavite svoj dolazak na predavanje na mail info@centarbea.hr 

                                                                 

Ana Katarina Sansević vodi kontinuiranu grupu "Tihrem" (tijelo, hrana, emocije) koja je počela s radom od ožujka. To je terapijsko-procesna grupa koja se održava 2 puta mjesečno na lokaciji u blizini Trešnjevačkog placa. Način rada:  Integrativna tjelesno orijentirana psihoterapija. Teme na radionici: kontakt sa sobom, svojim tijelom, emocijama;  pokret, dah, glas; rad sa unutrašnjim kritičarem; mijenjanje crno-bijele perspektive; rad s ljutnjom, anksioznošću; ekspresiju emocija;  osviještavanje potreba; osviještavanje granica"; otvaranje srca prema sebi (i drugima).  Prijave su obavezne na mail: ana.the.katarina@gmail.com    Sve dodatne informacije na: 0913653250

Održana predavanja u ciklisi Gladno srce - Centar BEA:

 • GLADNO SRCE: CRNO-BIJELI SVIJET  - subota 31.1.2015 u 11 h, Ribnjak 38.                                                               
 • GLADNO SRCE : DAVANJE I PRIMANJE - subota 20.12.2014, u 11 h, Ribnjak 38.
 • Dobra djevojčica (potreba za savršenstvom) – subota 29.11.2014.u 11 h, Ribnjak 38.

                                                                        

 • Osjećaji i emocije – subota 8.11.2014.u 11h, Ribnjak 38.

PROPUSTILI STE PREDAVANJE? ŽELITE SE PODSJETITI NA OSNOVNE PORUKE PREDAVANJA Osjećaji i emocije?

PROČITAJTE TEKST Normalno i emocionalno jedenje Ane Katarine Sansević  Normalno i emocionalno jedenje.pdf

 • PB Jankomir ( Sveti Ivan) u Zagrebu pokreće novi program za oboljele od poremećaja hranjenja. Riječ je o Dnevnoj bolnici za poremećaje hranjenja a vodi je dr.Hrvoje Handl, psihijatar i psihoterapeut. Dnevna bolnica namijenjena je za oboljele od 18.godina i starije, sa dijagnozom anoreksije, bulimije ili EDNOS-a ( nespecifičnog poremećaja hranjenja). Sudjelovanje u programu je besplatno, potrebna je uputnica HZZO-a D1. Centralni dio programa traje 3 mjeseca, svaki radni dan 8:30 – 14:30. Sudjelovanje u programu i  izostanak sa fakulteta/ radnog mjesta može se pokriti otvaranjem bolovanja.  OTVORENE SU PRIJAVE ZA NOVU GRUPU Dnevne bolnice.            

Prije uključivanja u program Dnevne bolnice svi zainteresirani upućeni su na sudjelovanje u predprogramu: tijekom ožujka 2015.u PB Jankomir dr.Handl i njegov tim održat će 4 predavanja o Dnevnoj bolnici na kojima će oboljeli i njihovi bližnji moći postaviti pitanja i saznati više o načinu rada. Ukoliko niste sigurni želite li se ili ne želite uključiti u Dnevnu bolnicu, svejedno vas pozivamo na uvodna predavanja – dolazak na predavanja ne obavezuje vas da se uključite u rad Dnevne bolnice u prosincu. Dođite na predavanja četvrtkom u 15:30 h.u prostoru dnevne bolnice PB Sveti Ivan, Jankomir.

Za prijavu na sudjelovanje u pretprogramu/uvodnim predavanjima javite se na mail hrvoje.handl@pbsvi.hr;Hermina.TomaicMarinic@pbsvi.hr  ili na telefone 01 3430 122 ; 3430 058.

 • Održan stručni skup "Rano prepoznavanje poremećaja hranjenja u adolescenciji": u petak 24.10.2014.u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje RH u velikoj dvorani Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", Mirogojska 16, održan je stručni skup namijenjen stručnim suradnicima u odgojno-obrazovnim institucijama i djelatnicima u zdravstvu koji rade s adolescentima. Uoči stručnog skupa medijima je predstavljen rad nove Dnevne bolnice za poremećaje prehrane pri PB Sveti Ivan, te program prevencije poremećaja hranjenja Centra BEA "Tko je to u ogledalu?". Svečano otvaranje skupa uveličali su uvaženi gosti: dr.Gzim Redžepi, zamjenik pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo,prof.Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, dr.sc.Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", dr.Igor Filipčić, ravnatelj PB Sveti Ivan, te voditelj Dnevne bolnice za poremećaje hranjenja, dr.Hrvoje Handl.

Tijekom skupa održane su žive diskusije i postavljena mnoga pitanja zanimljivim govornicima, a provedena je i pismena evaluacija koja ukazuje da su sudionici zainteresirani za nastavak edukacije na temu poremećaja hranjenja te da pohvaljuju visoku stručnu razinu i primjenjivost sadržaja prezentiranih na skupu. Na skupu je bilo prisutno oko 150 sudionika.

Govornici: prim.dr.sc.Orjena Žaja, mag.Maja Crnković, doc.dr.sc.Ivan Begovac, dr. Hrvoje Handl, dr.Leandra Miletić Činić, mr.sc.Ana Ivaković, mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović. PREZENTACIJE SU DOSTUPNE NA UPIT info@centarbea.hr

                  

Stručni skup se održao uz podršku Zavoda za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar", te pod pokroviteljstvom Ureda za zdravstvo grada Zagreba i Ministarstva zdravlja RH u skopu programa prevencije "Tko je to u ogledalu?" Centra za poremećaje hranjenja BEA. Zahvaljujemo i pokroviteljima Uredu za obrazovanje, kulturu i šport grada Zagreba te HEP.d.d.                                                 

 • CENTAR BEA PREPORUČUJE odličnu  autobiografsku knjigu Anoreksija- težina ljepote autorice Nede Dropulić. Riječ je o knjizi prvijencu koja na emotivan i iskren način opisuje javljanje, dugotrajnu borbu te oporavak od poremećaja hranjenja. Knjiga je prošarana i stručnim komentarima doc.dr.Darka Marčinka, no najveća vrijednost teksta je neposredno iskustvo i potresan opis godina iscrpljujuće borbe s anoreksijom, bulimijom i kompulzivnim prejedanjem. Knjiga ima sretan kraj jer je Neda danas zdrava, sretna i kreativna mlada žena koja razumije kako izići na kraj s razarajućim mislima. Bravo!   

             http://www.profil-mozaik.hr/anoreksija-tezina-ljepote/PR/149442,7090

 

 • POSTANI  IZVODITELJICA  RADIONICA  ZA  PREVENCIJU  POREMEĆAJA   HRANJENJA  „Tko je to u ogledalu?“

  Centar za poremećaje hranjenja BEA traži studentice završnih godina fakulteta humanističkih usmjerenja (psihologija, pedagogija, sociologija, ERF, socijalni rad, učiteljska akademija i sl) za provođenje radionica u srednjim školama ( period rujan – prosinac 2014.)

  Prijavu  i životopis  poslati na info@centarbea.hr   do 23.lipnja 2014.  Prijavljene kandidatkinje proći će prijamni intervju, te petodnevnu edukaciju. Provođenje radionica se honorira.

               

 • U svibnju 2014.Centar BEA proveo je 3 radionice o medijskoj pismenosti. Žensko tijelo u medijima u okviru Programa prevencije poremećaja hranjenja "Tko je to u ogledalu?". Na radionicama su se okupile studentice fakulteta pomažućih profesija i novinarstva/marketinga kako bi unaprijedile svoje razumijevanje stereotipnog prikazivanja ženskog tijela kao nerealno savršenog, uz nametanje mršavosti kao jedinog ideala ljepote. Polaznice su pokrenule nekoliko volonterskih akcija kako bi širu zajednicu potaknule na promišljanje o medijskim porukama, a djevojke i mlade žene osnažile u prihvaćanju vlastitoga tijela.

POKROVITELJ  Programa prevencije– URED ZA ZDRAVSTVO Grada Zagreba

PARTNERI:

Zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“

Centar za ženske studije

Zadarska plesna udruga „Tornadelle“

 

 • Preporučujemo tjelesno orijentiranu psihoterapeutkinju Anu Katarinu Sansević za rad na oporavku od poremećaja hranjenja. Ana je sama preboljela poremećaj hranjenja te svojim osobnim iskustvom svjedoči da je oporavak moguć. Evo što Ana kaže:

    Vjerujem da svatko od nas ima potencijal da živi autentičan, ispunjen, radostan život. Kroz svoj proces prolaska kroz poremećaj hranjenja iskusila sam da se kapacitet za Život doista može izgraditi. Svaka kriza u našem životu je prilika za rast. Pitanje je samo što činimo s prilikom?

Iz mojeg iskustva i želje da ga prenesem osobama koje i same imaju poremećaj hranjenja, osmislila sam TIHREM.

Moja misao vodilja u konceptu TIHREM je integracija našeg doživljaja Sebe kroz osviještavanje aspekata Tijelo, Hrana, Emocije.

Zato jer

Tijelom osjećamo svoje Emocije

Emocije podržavamo ili blokiramo Hranom

Hranom se brinemo o svom Tijelu

Opširnije na www.tihrem.net

 

 • Centar BEA podržava humanitarnu akciju u sklopu 2.međunarodnog festivala ružičastih vina, koji će se održati 8.ožujka 2014.u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u Zagrebu u organizaciji udruge Women on Wine. U sklopu Festivala prikupljat će se donacije za KBC Sestre milosrdnice - za Odjel pedijatrijske gastroenterologije gdje se liječe mlade djevojke oboljele od anoreksije i bulimije. Bravo! Više pročitajte na www.womenonwine.com.hr

                  Prim.Orjena Žaja u društvu organizatorica Festivala ružičastih vina

 • STRUČNA TRIBINA "Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: gestalt i transakcijska analiza" održala se u petak 28.2.u2014. 13 h u prostoru tribine Grada Zagreba, Kaptol 26. Tribinom smo obilježili  Svjetski tjedan skretanja pažnje na poremećaje hranjenja ( posljednji tjedan u veljači), a nastupile su psihologinje i psihoteapeutkinje Maja Stoparić, Ana Milčić Horvat i Tanja Dejanović Šagadin, te pedagoginja Maja Jagar. Centar BEA tribinu je organizirao u partnerstvu sa Zavodom za javno zdravstvo "Dr.Andrija Štampar" i Društvom gestalt i integrativnih psihoterapeuta Hrvatske, a pod pokroviteljstvom Ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Ovaj stručni skup registriran je pri Hrvatskoj psihološkoj komori i pri Hrvatskoj komori edukacijskih rehabilitatora.

Predavačice na stručnom skupu: 

Skup je svečano otvorila pročelnica Ureda za zdravstvo prof.dr.Mirna Šitum, koja je najavila i financijsku  podršku Centru za poremećaje hranjenja BEA u provođenju programa edukacije i prevencije u odgojno-obrazovnim ustanovama.  Također, skupu se obratila i docentica Danijela Štimac Grbić, voditeljica Službe za javno zdravstvo Zavoda za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“ koja je istaknula važnost zajedničke akcije svih nadležnih institucija i dionika u prevenciji i ranom otkrivanju poremećaja hranjenja. Na tribini je predstavljena  edukativna brošura Vodič za otkrivanje, razumijevanje i traženje pomoći kod poremećaja hranjenja  koju su zajednički izradili Centar za poremećaje hranjenja BEA i Zavod za javno zdravstvo „Dr.Andrija Štampar“.

          Pročelnica Ureda za zdravstvo, prof.Mirna Šitum

Na stručnoj tribini prisustvovalo je oko 140 uzvanika pomažućih profesija iz čitave Hrvatske.  Stručnjaci su imali prilike poslušati  teorijski okvir razmijevanja poremećaja hranjenja u gestalt i transkacijskoj analizi, kao i primjere rada s oboljelima od bulimije i anoreksije. Predavačice su naglasile utjecaj ranog djetinjstva  u formiranju slike o sebi , te potrebu za psiho-edukacijom  oboljelih  u svrhu  boljeg prepoznavanja emocija, dozvole da se emocije osjete  i adekvatno izraze. Naglasile su potrebu uključivanja roditelja u tretman kod mlađih oboljelih, te rješavanja odnosa s roditeljima ( separacija) kod punoljetnih oboljelih.  Na kraju stručnog skupa održana je i rasprava: istaknuta je potreba za suradnjom s liječničkom strukom kod stanja životne ugroze oboljelih i nužnost hospitalizacije težih slučajeva, kao i nedostatak ustanove za rezidencijalno  liječenje  u Hrvatskoj.  Manjak motivacije za liječenje može biti problem kod većine oboljelih, što otežava provođenje psihoterapije. Prisutni su mogli čuti i osobno svjedočanstvo izliječene osobe iz publike o vrlo dugotrajnom i izazovnom putu oporavka koji je trajao 7 godina. Također, istaknut je i čest  problem nemogućnosti  pružanja adekvatne psihoterapijske skrbi u gradovima izvan Zagreba ( centralizacija specijalističkih usluga).

U provedenim evaluacijama sudionici su istaknuli veliku korist koju su imali od sudjelovanja na stručnom skupu, te su naglasili potrebu daljnje  dodatne edukacije o radu s oboljelima od poremećaja hranjenja.

Prezentacije sa stručnog skupa možete preuzeti ovdje:

ANA MILČIĆ HORVAT Gestalt psihoterapija u tretmanu poremećaja hranjenja - teorijski okvir.pdf

TANJA DEJANOVIĆ ŠAGADIN Gestalt terapija poremećaja hranjenja.pdf

MAJA JAGAR Transakcijska analiza kao alat za razumjevanje poremećaja prehrane.pdf

MAJA STOPARIĆ Anoreksija - od psihoterapije do prevencije putem transakcijske.pdf - kontakt  maja.stoparic@gmail.com

Detaljan program   Program Tribine 28.2.Centar BEA.docx

  Doc.Štimac Grbić

                                                                 Zavod za javno zdravstvo"Dr.Andrija Štampar"                               

 •  Centar BEA održava susrete Grupe za čitanje! Namijenjena je svima koje zanima literatura o poremećajima hranjenja: osobama s iskustvom poremećaja hranjenja, studentima pomažućih fakulteta kao i svima drugima koji žele saznati više o anoreksiji, bulimiji i kompulzivnom prejedanju. Grupa se sastaje dva puta mjesečno, subotom u 11:30 do 13 h.

Grupu vodi Jelena Balabanić Mavrović, mr.sociologije i psihoterapeut pod supervizijom, autorica programa prevencije poremećaja hranjenja „Tko je to u ogledalu?“.

Sudjelovanje u grupi je besplatno. Prijave na info@centarbea.hr

 

                                                         

 • PREZENTACIJA 5 RITMOVA Upoznajte plesnu tehniku 5 ritmova na besplatnom predavanju u Centru BEA (Ribnjak 38) u ponedjeljak 14.10.u 17h. Predavanje će održati certificirana učiteljica 5ritmova Zdenka Sajko. Ova metoda plesa pomaže povezivanju s vlastitim tijelom, te je preporučujemo oboljelima od poremećaja hranjenja kao i osobama koje žele unaprijediti psiho-fizičko zdravlje. Osnivačica 5 ritmova Gabrielle Roth u mladosti je preboljela anoreksiju, a mnogim oboljelima ples 5 ritmova pomogao je pronaći put prema sebi. (napomena: Ples 5 ritmova nije zamjena za psiho-terapijski rad, već njegova divna nadopuna. Povedite prijateljicu i zaplešite! ) Rezervirajte svoje mjesto na besplatnom uvodnom predavanju prijavom na info@centarbea.hr   Više o 5 Ritmova.pdf

                                 Zdenka Sajko     

 • PRIJAVE ZA GESTALT PSIHOTERAPIJSKU GRUPU kod psihoterapeutkinje Ane Milčić Horvat u privatnoj praksi Aha savjetovanje.

  Grupa će se sastajati dva puta mjesečno u trajanju od dva sata kroz cijelu školsku godinu, do kraja lipnja. Program grupe je posebno osmišljen za osobe s poremećajem hranjenja, obrađivat će se sljedeće teme:

  Prijave traju do 25.9.,a grupa će se sastajati svaki drugi ponedjeljak od 18.45-20.45, s početkom u ponedjeljak 14.10. Svakom polazniku je na raspolaganju i mogućnost individualnog psihoterapijskog rada u grupi. Cijena za zaposlene je 200kn mjesečno, dok je za studente, učenike i nezaposlene cijena 100kn mjesečno. U grupu se mogu prijaviti svi stariji od 16 godina, a prije samog uključenja u grupu obavezan je razgovor s voditeljicom radi predstavljanja načina rada i dogovora oko prikladnosti ovog načina rada za svakog pojedinca. Maksimalan broj polaznica/polaznika je 8 pa požurite s prijavama ako se odlučite za sudjelovanje.Sve informacije i prijave možete poslati na e-mail: ana@aha-savjetovanje.hr.

  • Poremećaji prehrane - taboo tema
  • Slika tijela
  • Obiteljska dinamika
  • Razvojni put
  • Svjesnost i izbor
  • Izgradnja mreže podrške
  • Izgradnja unutarnje podrške

         psihoterapeutkinja Ana Milčić Horvat     

 

 • STRUČNA TRIBINA "Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja:psihodinamski pristup i kognitivno-bihevioralna terapija" održana je u multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice 28.2.2013 uz podršku Ureda za zdravstvo i branitelje grada Zagreba.Pred 120 posjetitelja, većinom psihologa ali i psihijatara, socijalnih radnika, liječnika školske medicine i drugih stručnjaka, predavači: Maja Crnković, psiholog ( Klinika za pedijatriju, KBS SM), prof.dr.Alessandra Pokrajac-Bulian (Odsjek za psihologiju, FFRi), doc.dr.Darko Marčinko, (pročelnik Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja, KBC Zgb) i dr.Hrvoje Handl, psihijatar ( PB "Sveti Ivan", Jankomir) su nakon zanimljivih prezentacija na temu primjene KBT i psihodinamske terapije u liječenju poremećaja hranjenja odgovarali na pitanja iz publike o mogućnostima prevencije poremećaja hranjenja kroz javnozdravstvene akcije, o odnosu privatne psihoterapijske prakse i usluga koje pružaju javno-zdravstvene ustanove, o ulozi psihologa u zdravstvenim ustanovama, o razlikama pristup u liječenju djece i adolescenata s jedne strane i odraslih pacijentica s druge, te o izlječivosti poremećaja hranjenja. Posjetitelji su dobili Sažeti referentni vodič za poremećaje hranjenja, originalno izdan u V.Britaniji 2004, od Instituta za kliničku izvrsnost. Sažeti referentni vodič_HR.pdf

Sudjelovanje na tribini bodovano je od Hrvatske psihološke komore, te od Hrvatske liječničke komore.

Prezentacije s tribine možete dobiti na upit info@centarbea.hr  

 • GRUPA JOGE za osobe koje imaju simptome poremećaja hranjenja (anoreksija, bulimija, kompulzivno prejedanje).  Centar za poremećaje hranjenja BEA i OM joga pokreću specijaliziranu grupu za osobe koje imaju problema s prihvaćanjem vlastitog tijela. Redovito prakticiranje joge utječe na razvoj pozitivne slike o sebi i svojem tijelu, smanjuje usmjerenost na hranu te općenito smanjuje simtome poremećaja hranjenja te anksiozne i depresivne simptome.

Grupa kreće s radom u ožujku 2013. Satovi joge održavat će se u centru OM joge. Lj.Jonkea 6 ( pored Doma sportova), dva puta tjedno. Program joge je zaokružena cjelina u trajanju od tri mjeseca: od ožujka do lipnja 2013.

Svi stručnjaci uključeni u ovaj projekt volontiraju. Polaznici plaćaju samo participaciju za najam dvorane (jednokratna participacija za sva tri mjeseca programa ovisi o broju polaznika, a iznosit će od 100 do 200 kn).

Svoju prijavu pošaljite do petka 22.2.2013, na antonela.mestrovic@centarbea.hr .

   

Zahvaljujemo podršci učiteljica OM joge  www.om.com.hr !     oglas joga.pdf     

 • BESPLATNE PSIHOEDUKATIVNE RADIONICE nedjeljom u 15 h u Centru BEA (Ribnjak 36). Tijekom ožujka, travnja i svibnja volonterke Centra BEA organiziraju besplatne psihoedukativne radionice s ciljem osnaživanja i podizanja kvalitete života mladih osoba. Na radionice se mogu prijaviti svi mlađi od 30 godina.

Svaka radionica trajat će 90 minuta. Izvoditeljice su mlade psihologinje i aspolventice psihologije.

Teme radionica su:

 • 3.3.2013. u 15:00- Komunikacija i asertivnost ( zauzimanje za sebe)-prijave do 1.3.
 • 28.4.2013. u 15:00 - Kako se nositi sa stresom? ( prijave do 26.4)
 • 5.5.2013.u 15:00 - Samopoštovanje ( prijave do 3.5)

Prijave i dodatne informacije na mail antonela.mestrovic@centarbea.hr . Molimo da prilikom prijave navedete ime i prezime, dob, zanimanje i gdje ste vidjeli oglas.

besplatne radionice u Centru BEA.pdf

 • NAJAVA stručne tribine povodom Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje hranjenja, u četvrtak 28.2.u organizaciji Centra BEA Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: psihodinamski pristup i kognitivno-bihevioralna terapija, u multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice, u 13 h. Ulaz je besplatan. Sudjelovanje se boduje prema pravilniku Hrvatske psihološke komore. Predavači: doc.dr.D.Marčinko, dr.H.Handl, prof.dr.A.Pokrajac-Bulian i prof.psih.M.Crnković.  Stručna_tribina_28.2 final.docx
 • o temi kompulzivnog prejedanja za Jutarnji list ispred Centra BEA govorila je naša suradnica i članica Antonela Meštrović (Jutarnji list 28.12.2012)   Jutarnji list Centar BEA.pdf 
 • pročitajte članak o Tečaju "Anoreksija nervoza u djece i adolescenata"  http://www.index.hr/black/clanak/u-hrvatskoj-3000-oboljelih-od-anoreksije-nervoze/647173.aspx 
 • Uskoro započinje s radom Edukacijsko - terapijska grupa za oboljele od bulimije nervoze. Voditeljica je prof.dr.sc. Alessandra Pokrajac-Bulian s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. Grupa će se sastajati ukupno 5 puta tijekom listopada i studenog. Svaki sastanak trajat će 90 minuta, a rad u grupi temeljiti će se na kognitivno-bihevioralnom pristupu. Susreti će se održavati u Centru za poremećaje hranjenja BEA (Ribnjak 36, Zagreb). Raspored održavanja drugih susreta biti će utvrđen naknadno. Prijave se primaju dok se grupa ne popuni na info@centarbea.hr

 • Pozivamo vas na Poslijediplomski Međunarodni tečaj trajnog usavršavanja liječnika I kategorije"Anoreksija nervoza u djece i adolescenata" koji  će se održati u petak, 16.studenog  2012.g ( 8-19 h) u Multimedijskoj dvorani KBC Sestre milosrdnice . Voditelji tečaja su prim.dr. sc. Žaja Franulović, prof.dr. sc. Cvitanović Šojat i prof. Z. Jurčić, uz goste predavače iz Slovenije i Norveške. Tečaj organizira: Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice, MEF Sveučilište u Zagrebu, Hrvatsko pedijatrijsko gastroenterološko društvo i Hrvatska liječnička komora.
 • Pogledajte odličnu video najavu hrvatskog dokumentarca Žena-zmaj  o poremećajima hranjenja, autorice Ivane Sansević, produkcijske kuće Restart:  http://vimeo.com/46149822

Preporučujemo knjige:

Tajna bulimije-život pod maskom,  dr. Tatjane Škoro. Više o knjizi možete saznati na  http://www.vanis.hr/dr-tanja-skoro/

Poremećaji prehrane: 100 pitanja i odgovora, autorice Carolyn Costin, izdavač Mozaik knjiga, 2010.   http://www.carolyncostin.com    

8 Keys to Recovery from an Eating Disorder: Effective Strategies from Therapeutic Practice and Personal Experience (8 Keys to Mental Health), autorice Carolyn Costin i Gwen Schubert Grabb 

           

Tajni jezik prehrambenih poremećaja, Peggy Claude Pierre, Miš d.o.o, 2000.