Predavanje "Glad za prepoznavanjem i potvrdom"- Ines Cokarić

Prof.psihologije i psihoterapeutkinja Ines Cokarić održat će predavanje "Glad za prepoznavanjem i potvrdom" u Centru BEA, Ribnjak 38 u subotu 4.6.2016.u 11 h.

Ulaz je slobodan uz obaveznu najavu mailom na info@centarbea.hr  Dobrodošli! 

**** Svaka osoba ima potrebu za prepoznavanjem i priznanjem. Ako je ta potreba zadovoljena na dobar način, to nas stimulira, stvara nam osjećaj da smo živi, važni i sigurni, pomaže nam razviti dobru sliku o sebi i daje osjećaj samopouzdanja.

No znate li da je biti istinski prepoznat od strane drugih ljudi, na način koji nas dira, nešto što je životno važno? Kao što je potreba za hranom ključna da bismo preživjeli, zadovoljavanje naše potrebe za prepoznavanjem jednako je važno za naše preživljavanje. Zato ih obje možemo nazvati “gladima”.

Ljudska glad za potvrdama često određuje način na koji živimo i ispunjavamo naše vrijeme. Možemo provesti minute, sate ili cijeli život pokušavajući dobiti pažnju i željene potvrde ili izbjegavajući neželjene potvrde. Kaže se da će nam se, ako nema dovoljno vanjskih izvora pažnje i istinitog prepoznavanja, “osušiti kralježnica” - osjećat ćemo se usamljeno, nevažno, nemotivirano i depresivno.

Da bismo se osjećali OK sa sobom i drugima oko sebe, važno je osvijestiti važnost ove gladi te sve obrasce koje koristimo kako bismo je zadovoljili. Uspijevamo li u tome ili ne? Kakvo prepoznavanje najčešće dobijam od važnih drugih ljudi? Je li to pohvala? Kritika? Kompliment? Cinični komentar? Izraz čiste ljubavi? Kako ja dajem potvrde drugima oko sebe? Za kojom vrstom prepoznavanja čeznem? Kako primam? Znam li stvarno primiti iskreni kompliment? Ili mi je lakše nositi se s kritikama? Mogu li samog sebe pohvaliti za ono što učinim dobro?

Dođite na predavanje u subotu 4.lipnja  da zajedno pokušamo otkriti odgovore na ova pitanja.

Ines Cokarić, prof. psihologije, psihoterapeutkinja diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Nakon završene petogodišnje edukacije iz transakcijske analize u Zagrebu, stječe status specijalizanta transakcijske analize pri UTA-i. Završila je petogodišnju trajnu stručnu edukaciju za psihodramskog psihoterapeuta pri Institutu za psihodramu prema međunarodnom programu koji je akreditiran od strane EAP-a (European Association for Psychotherapy) i FEPTO-a (Federation of European Psychodrama Training Organisations).