Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!

Centar BEA pokreće Inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama! kojom želimo prekinuti praksu grupnog vaganja učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama. Grupno vaganje je za mnoge djevojke i mladiće izvor velikog stresa, te je povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju. 

Uvođenjem obaveznog individualnog vaganja u školama omogućit ćemo djeci i mladima da mirnije prođu kroz osjetljive godine odrastanja u kojima se tek izgrađuje pozitivan odnos prema vlastitiome tijelu.

Centar BEA uputio je dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Uredu za obrazovanje Grada Zagreba sa sadržajem koji prenosimo u cijelosti.

Pozivamo vas da se i vi priključite ovoj javnoj kampanji, i da pomognemo djeci i mladima da mjerenja težine i visine u školi ne budu više izvor nelagode, srama i uspoređivanja.

Podržite nas na društvenim mrežama! Hvala vam :)

VAŽNA OBAVIJEST: Ured za obrazovanje Grada Zagreba podržao je Inicijativu Odzvonilo je grupnom vaganju u školama te će preporuku za individualno vaganje uvrstiti u jesenske stručne skupove za nastavnike tjelesne i zdravstvene kulture na području Zagreba. Zahvaljujemo im na brzoj reakciji i zaštiti privatnosti i dostojanstva svake učenice i učenika.  ( 21.9.2021)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH podržalo je Inicijativu za zamjenu grupnog vaganja individualnim, te sastavlja smjernice za osnovne i srednje škole o postupcima mjerenja tjelesne težine i visine za učenice i učenike. (24.9.2021).

Hvala nadležnim institucijama na brzoj reakciji i prihvaćanju Inicijative za promjenu načina vaganja učenika u školama.

 

Poštovani,

Kao udruga koja gotovo deset godina djeluje na prevenciji i pružanju psiho-socijalne podrške oboljelima od poremećaja hranjenja i članovima njihovih obitelji, molimo vas za podršku u inicijativi za promjenom načina na koji se u osnovnim i srednjim školama provodi mjerenje tjelesne mase učenika i učenica.

Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama nažalost još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika/ učenice.

Grupno vaganje se pokazao kao izrazito stresan događaj za mlade osobe koje tek izgrađuju pozitivan odnos prema vlastitome tijelu. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost, te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva.

Pojedine djevojke i mladići- kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje- bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju, kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje.

Molimo vas za pažnju prema djeci i mladima koji imaju poteškoća u prihvaćanju vlastitoga tijela.

Nadamo se da ćete nas podržati i preporučiti svim osnovnim i srednjim školama u Republici Hrvatskoj/ Gradu Zagrebu da grupna mjerenja tjelesne mase i visine učenika i učenica zamijene individualnima.