Ciklus predavanja Gladno srce: hrana i stres, subota 30.4.

Pozivamo vas na predavanje tjelesno orijentiranih terapeuta Ane Katarine Sansević i Daneta Cvijanovića, u subotu 16.4.2016, u 11 h u Centru BEA, Ribnjak 38.

Ulaz je slobodan, obavezna je prijava mailom na info@centarbea.hr 

Ana Katarina Sansević : Hrana i stres

Stres je postao izraz kojim većina ljudi vrlo često opisuje svoje stanje. Živimo u stresnom društvu. Dovoljno nam je da pogledamo oko sebe. Što vidimo?

Nasmijana,  otvorena, dobroćudna i prijateljska lica? Osjećamo li mirnoću, opuštenost, radost? Živost, optimizam, vitalnost, vibrantnost?

Ili je stvarnost malo drugačija?

Pod stresom smo jer smo zaposleni. Jer smo nezaposleni. Jer studiramo. Jer ne studiramo. Jer imamo djecu, partnera. Ili ih pak nemamo. Jer plaćamo kredite, živimo kao podstanari. Ili imamo nesređene obiteljske odnose. Stres je dio naše svakodnevnice i ono osnovno pitanje je: Kako se nosimo s njim?

Stres aktivira mehanizam borbe/bijega koji je, ako ga koristimo na prirodan način, vrlo koristan za nas. Omogućava nam da u kriznim situacijama odaberemo strategiju koja će nam omogućiti da preživimo. Ako nam opasnost predstavlja lav, pokušat ćemo pobjeći. Ako je opasnost potres ili tornado, sakrit ćemo se na sigurnu lokaciju i čekati da prođe. Ako procijenimo da u sukobu možemo pobijediti, borit ćemo se i izboriti za svoju sigurnost.

Međutim, ako taj mehanizam ne koristimo na način koji je zdrav za nas, nastati će određena problematika. Problem je kad izvor stresa (opasnost) počnu predstavljati partner, prijatelji, roditelji ili mi sami. I kada mehanizme preživljavanja počnemo koristiti u svakodnevnim situacijama u kojima nema stvarne životne opasnosti.

Tako nastaje i fiksacija vezana uz hranu. Umjesto da se sa stresom nosimo na zdrav način, mi posežemo za hranom i na taj način pokušavamo smanjiti stres, no rezultat je upravo suprotan.

Jer sada nam jedan od izvora životne opasnosti (stresora) počinje biti i hrana sama po sebi. Da li jedemo ili ne jedemo? Koliko jedemo? I što jedemo? I zašto uopće jedemo? Na taj način uđemo u začarani krug ne/jedenja, bespomoćnosti i osjećaja krivnje iz kojeg više ne vidimo izlaz.

Na predavanju ćemo pričati što sve stvara stres (počevši od najranijeg djetinjstva) te kako ti događaji dalje programiraju mentalitet stresa u našem životu. Zbog čega postajemo anksiozni? Zašto se smrzavamo u nekim situacijama, a eksplodiramo u nekim drugim? Kakve to posljedice ima na nas i naše odnose? I zašto u tim trenucima posežemo za hranom?

Dođite na predavanje da zajedno pokušamo otkriti što nam je činiti i koje sve alate možemo upotrijebiti da polako i sigurno otpustimo stres iz svog sustava, a da nam hrana postane mjesto ugode, opuštanja i mjesto zdrave brige o sebi.