Volonteri pišu

Volonteri pišu

Adolescencija- delikatno putovanje u odraslu dob

Adolescenciju možemo zamisliti kao „putovanje u odraslu dob“ na kojem se mlada osoba u nastajanju susreće s nizom bioloških, psiholoških i socijalnih transformacija. Ovo razvojno razdoblje možemo gledati kao prijelaz iz dječje prema odrasloj životnoj dobi u kojem je teško pronaći ravnotežu između djetinjstva kojeg napuštamo i zrelosti prema kojoj idemo. Riječ je o složenoj „prijelaznoj“ fazi koja traje desetak godina, a uključuje suočavanje s izazovima napuštanja „sigurnosti djetinjstva“.

Što je "obrnuta anoreksija" ili bolest teretane?

Bigoreksija, često zvana i „obrnutom anoreksijom“ (naziv nastao 1994. od istraživača Pope i Katz koji su prvi zamijetili ovaj fenomen) označava stanje u kojem je pojedinac (uglavnom muškog spola) pretjerano fokusiran na mišićavost vlastitog tijela i posjeduje vjerovanje kako nije „dovoljno mišićav“. Opisano stanje sinonim je za „mišićnu dismorfiju“ odnosno iskrivljen doživljaj vlastita tijela pri čemu osoba postaje opsesivnog fokusa na tjelesni izgled, preokupirana mišlju kako je „premala, premršava, nedovoljno mišićava“.

Što je emocionalno jedenje- i kako si pomoći

Emocionalno jedenje možemo opisati kao jedenje koje ne služi zadovoljavanju fiziološke gladi, već one emocionalne. Drugim riječima, hrana tijekom emocionalnog jedenja ne zadovoljava fiziološke već psihološke potrebe. Stoga ne čudi da kao najčešći okidač za pojavu epizoda emocionalnog jedenja ili prejedanja ljudi navode neugodne emocije (ljutnja, tuga, stres) koje potom nastoje regulirati unosom hrane, obično baš one koja za njih predstavlja barem kratkotrajnu ugodu, takozvana „comfort food“ (npr.slatko).

Pages

Subscribe to RSS - Volonteri pišu