Strategijske smjernice

Centar BEA okupio je 14 stručnjaka sa područja liječenja poremećaja hranjenja kao poticaj za izradu Strategijskih smjernica za liječenje poremećaja hranjenja. Radni sastanak održao se 22.ožujka 2019.u prostorima Centra BEA, Ilica 106a u Zagrebu. Predstavnici Zavoda za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja KBC Zagreb, Dnevne bolnice za poremećaje prehrane PB Sveti Ivan, Klinika za pedijatriju KBC Sestre milosrdnice i Zavod za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju KBC Zagreb okupili su se kako bi oformili 2 radne skupine u svrhu izrade strateških dokumenata za liječenje maloljetnih i punoljetnih oboljelih od anoreksije i bulimije, te nespecifičnih poremećaja hranjenja. Voditelj radne skupine za izradu Strategijskih smjernica je prof.dr.sc.Darko Marčinko.

Rok za izradu navedenih dokumenata je početak 2020.godine, kada bi se Strategijske smjernice uputile prema nadležnim institucijama (Ministarstvo zdravstva) i omogućile kvalitetniju liječnički skrb za oboljele od ovih ozbiljnih mentalnih poremećaja.

Centar za poremećaje hranjenja BEA u suradnji sa Hrvatskim društvom za personologiju, poremećaje ličnosti i poremećaje hranjenja pru HLZ, Psihijatrijskom bolnicom Sveti Ivan te ostalim vodećim ustanovama koje se bave poremećaja hranjenja održao je radionicu pod nazivom Prevencija i liječenje poremećaja hranjenja u RH 2017: Izazovi i prilike. radionica je održana 8.rujna 2017.u Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan, Jankomir 11.

Radionica je okupila 31 stručnjaka iz svih dijelova Hrvatske ( Zagreb, Split, Našice, Zadar) koji se bave prevencijom i liječenjem poremećaja hranjenja kod maloljetnih i punoljetnih pacijenata.

U radionici su sudjelovali:

  • KBC Zagreb  - prof.dr.sc. Darko Marčinko i njegov tim sa Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja,  dr.Silvana Pleština, zamjenica doc.dr.sc.Ivana Begovca sa Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju, te predstavnice Centra za kliničku prehranu. 
  • Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan - dr.Hrvoje Handl i njegov tim iz Dnevne bolnice za poremećaje prehrane
  • KBC Sestre milosrdnice - doc.dr.sc.Orjena Žaja i njezin tim sa Klinike za pedijatriju
  • Psihijatrijska bolnica za djecu i mladež - doc.dr.sc.Vlatka Boričević Maršanić i njezin tim ispred PBDM iz Kukuljevićeve ulice u Zagrebu.
  • NPB Popovača - dr.Marko Tomičević ispred Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju
  • NZJZ "Dr.Andrija Štampar" - prim.dr.sc.Marina Kuzman ispred Službe za školsku medicinu
  • KB Našice - dr.Božidar Petrović
  • Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru - mag.psih i psihoterapeut Ivica Milanja
  • Udruga za prava pacijenata - mag.for.znanosti i psihoterapeut Jasna Karačić
  • Centar za poremećaje hranjenja BEA - mr.sc.Jelena Balabanić Mavrović i suradnice

Na radionici je evaluiran napredak postignut na području prevencije i liječenja poremećaja hranjenja od prve radionice ovakvog tipa organizirane u prosincu 2011 ( organizacija ureda Tacso.hr), te su definirane sadašnje poteškoće i prioriteti u zajedničkom djelovanju. Do kraja listopada 2017.radna skupina izradit će popis ciljeva za djelovanje na javne politike u zdravstvu i odrediti novu pripremu za Strategijske smjernice.

Radionica je održana uz podršku Ministarstva zdravstva i pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za zdravstvo.

                        

 DODATNE AKTIVNOSTI:                                       

Stvorena je i javna baza podataka svih institucija, organizacija civilnog društva i privatnih psihoterapeuta koji pružaju pomoć oboljelima i njihovim obiteljima: http://www.anoreksija-bulimija.info  

Sažeti referentni vodič za poremećaje hranjenja iz UK ( NICE SMJERNICE) , preveden uz podršku Ureda za zdravstvo i branitelje grada Zagreba u veljači 2013, dostupan je ovdje: Sažeti referentni vodič_HR.pdf  

 

                                       

Liječenje poremećaja hranjenja.pdf